CUP: Podrška ideji novog Zakona o stalnim sezonskim radnicima

CUP: Podrška ideji novog Zakona o stalnim sezonskim radnicima

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) svesrdno podržava rad na Zakonu o stalnom sezonskom radu iniciran od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja jer i CUP, a naročito njegovi članovi (pogotovu oni iz sektora turizma koji su među najznačajnijim turističkim kompanijama), godinama unazad predlažu da se normira stalni sezonski rad kao nasušna potreba crnogorskog turizma, smatra prof. dr Vasilije Kostić, predsjednik CUP-a.

Kostić ističe da je jedan dio njih već i sam preduzeo korake u tom smislu na teret svojih troškova poslovanja. Osim toga, ovakvi zakoni u suštini predstavljaju mjeru sa makroekonomskim uticajem koja ima potencijal da ublaži trend odliva radne snage koji je sve prisutniji i čije posljedice mogu biti nesagledive po crnogorsku privredu i turizam.

Po našem mišljenju, ističe Kostić, za rješavanje ovog problema u budućnosti od izuzetnog značaj je pojednostavljenje procedura prijave radnika kao i viznog režima vezanog za dolazak radne snage.

Nesporno je, imajući u vidu dominantno demografske, a potom i druge trendove (društveno – političke, ekonomske, socijalne…), da se Crna Gora, čitav region pa i šire, suočava sa činjenicom izrazitog slabljenja ponude radne snage, naglašava predsjednik CUP-a, naročito u sektoru turizma. Ovakav trend nije od juče već je prisutan duži niz godina i svake naredne dobija oštriju formu s tendencijom da se u budućnosti još snažnije izrazi, ukazuje Kostić. Ističući da posljedice po crnogorsku privredu, a naročito turizam, mogu biti sve veće i sve značajnije.

Ovaj i njemu slični zakoni potvrđuje svu ispravnost koncepta na kome CUP od osnivanja glasno insistira: uspostavljanje vođenja nove forme efikasnog socijalnog dijaloga u kreiranju poslovnog ambijenta koji je primarna odgovornost Vlade, ali ne i njena tapija.

Zato, treba ustanoviti mehanizme koji obezbjeđuju učešće privrede u procesu donošenja odluke. Da je to do sad bila praksa ne bi smo stalno zaostajali za naprednijim zemljama regiona koje su nam uzgred i glavni konkurent u turizmu (Hrvatska je to pitanje riješila prije tri godine) i ne bi , što je suštinski značajno, stalno kaskali za promjenama već bi bili njihov nosioc, naglašava predsjednik CUP-a.

Ipak, treba reći, aktivnosti koje sprovodi aktuelno Ministarstvo rada i socijalnog staranja – MRSS ohrabruju i nagovještavaju promjenu dosadašnje prakse. U tom smislu CUP poručuje da će kao nezaobilazan činilac privrede i neko ko insistira na efikasnom socijalnom dijalogu na novim osnovama biti konstruktivan socijalni partner Vladi na dobrobit Crne Gore i njene privrede.

Podijelite ovu objavu: