DRI podržava osnivanje budžetske inspekcije

DRI podržava osnivanje budžetske inspekcije

thumb0

Izvor: rtcg.me

Državna revizorska institucija (DRI) podržava uvođenje budžetske inspekcije u okviru Ministarstva finansija, ocjenjujući da će to doprinijeti efikasnijoj kontroli javnih finansija i ostvarenju ušteda, izjavio je član Senata DRI, Milan Dabović.

Prema novom zakonu o budžetskoj inspekciji, kojeg je usvojila vlada, ova inspekcija će pružati podršku u finansijskim istragama na zahtjev tužilaštva, sudova i organa uprave nadležnih za poslove policije. Njeno nadležno područje obuhvata širok krug subjekata, uključujući korisnike budžeta, osiguravajuća društva, javna preduzeća i pravna lica koja su osnovala ta preduzeća, a nad kojima država ima direktnu ili indirektnu kontrolu.

Kada je u pitanju moguće preklapanje inspekcijskih i represivnih ovlašćenja, Milan Dabović, član Senata DRI, ističe da će budžetska inspekcija olakšati rad DRI-ja i omogućiti bolju usmjerenost njihovih kapaciteta na druge važne aspekte revizije potrošnje javnog novca. Takođe, ističe se da prema revizorskim standardima, DRI se ne miješa u rad drugih nezavisnih tijela.

Predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca, prof. dr Vasilije Kostić, podržava uvođenje budžetske inspekcije u sistem javnih finansija, ali naglašava važnost adekvatnih pravila i nadležnosti kako bi se osigurala podrška javnosti. Uz to, ističe se da je planirano angažovanje više inspektora, što je neophodno s obzirom na obim posla i kompleksnost zadataka.

Budžetska inspekcija je već obavila kontrolu nekoliko institucija, a u planu je nadzor nad mnogim drugim kompanijama i institucijama kako bi se osiguralo efikasno i odgovorno upravljanje javnim sredstvima.

Podijelite ovu objavu: