Izmjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda: Kreirati set mjera prilagođenih Crnoj Gori

Izmjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda: Kreirati set mjera prilagođenih Crnoj Gori

Izvor: cdm.me

Izvor: cdm.me

Najavljene izmjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, uključujući moguću zabranu bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, izazvale su polemike između zdravstvenih preporuka i ekonomskih efekata na ugostiteljstvo i turizam.

Većina se slaže da bi ove izmjene negativno uticale na poslovanje ugostiteljskih objekata i pozivaju na dijalog kako bi se našlo kompromisno rješenje.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić izjavio je da bi izmjene Zakona negativno uticale na poslovanje ugostiteljskih objekata. On je istakao da preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o eliminaciji bezdimnih duvanskih proizvoda iz zatvorenih prostora teško pomiruju suprotstavljene ciljeve zaštite zdravlja i očuvanja ekonomije.

Za pretpostaviti je da se zabranom konzumiranja u zatvorenom javnom i radnom prostoru, osim što se želi sačuvati zdravlje onih koji ne puše, prije svega želi uticati na odustajanje od korišćenja duvana. No, takvo rješenje ima svoju ekonomsku cijenu, a uz to pitanje je – u kojoj mjeri ona utiče na odustajanje od pušenja.

Takođe, Kostić je naglasio da je neophodno kreirati set mjera prilagođenih specifičnostima Crne Gore, umjesto jednoličnih zabrana, jer takva rješenja često ne daju željene rezultate.

Predsjednik NVO Udruženja ugostitelja Podgorice, Momo Sladaković, izrazio je zabrinutost da bi nove zabrane dovele do pada prometa u kafićima i restoranima.

Sa druge strane, ministar zdravlja, Vojislav Šimun, najavio je da će prioritet novog zakona biti zaštita javnog zdravlja.

Podijelite ovu objavu: