Katastrofalne odluke izbrisale Crnu Goru sa avio-mape: Tirana preuzela sve letove, država gubi milione

Katastrofalne odluke izbrisale Crnu Goru sa avio-mape: Tirana preuzela sve letove, država gubi milione

1712252549jq12xxiyujjqkfiy-i_1920x1280

Izvor: portalanalitika.me

Dok aerodrom “Majka Tereza” u Tirani doživljava rekordan porast putnika i postaje ključno čvorište za međunarodne letove, Crna Gora se suočava sa ozbiljnim izazovima u avio saobraćaju.

Prof. dr Vasilije Kostić, predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca, ističe da nedostatak avio-dostupnosti ozbiljno šteti crnogorskoj ekonomiji, zato što sve veći broj građana Crne Gore koristi usluge albanskog aerodroma zbog njegove bolje povezanosti, što direktno utječe na ekonomski razvoj Albanije na račun Crne Gore.

Dok Tirana napreduje zahvaljujući investicijama i podršci Vlade, Crna Gora stagnira zbog lošeg upravljanja. Gašenje Montenegro Airlines-a i povećanje taksi na podgoričkom aerodromu narušili su avio-dostupnost. Potrebno je preuzeti odgovornost za ove poteze.

Udarac na ekonomiju

Na pragu ljetnje sezone, Crna Gora raspolaže sa svega trideset dolaznih i isto toliko odlaznih letova sa svojih aerodroma u Podgorici i Tivtu. Nasuprot tome, Tirana bilježi impresivnih 120 dolaznih i 120 odlaznih letova dnevno. U protekle tri godine, kompanija Wizz Air je uložila preko 1,3 milijarde eura u albansku avio-industriju, značajno povećavajući broj zaposlenih, posebno u Tirani.

Kako kaže naš poznati ekonmski analitičar i predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca – prof. dr Vasilije Kostić, sa aerodroma “Majka Tereza” u Tirani, prošle godine je poletjelo oko 53.000 putnika iz Crne Gore, dok je do aprila ove godine taj broj iznosio 20.000. Tokom prvog kvartala ove godine, aerodrom u Tirani ostvario je izuzetne rezultate u regionu, sa gotovo 1,6 miliona putnika samo do aprila.

Prof. dr Vasilije Kostić ističe da putovanje iz Tirane, zbog znatno bolje avio-povezanosti Albanije i sve većeg korištenja usluga aerodroma u Tirani, doprinosi konkurentnosti te zemlje u turizmu i drugim sektorima. Nedostatak ili slabost avio-dostupnosti u Crnoj Gori nanosi ozbiljnu štetu domaćem turizmu, hotelijerima, ugostiteljima, trgovini, poljoprivredi, investicijama i općem razvoju. Naglašava važnost ulaganja u putnu i avio infrastrukturu, uključujući nacionalnu avio-kompaniju, kako bi se osigurala dobra avio-povezanost, ključna za razvoj turizma.

Kostić ističe da tržište pokazuje opravdanost svake poslovne odluke, te da je avio-dostupnost od vitalnog značaja, čak i uz dobru putnu infrastrukturu. On naglašava da nacionalna avio-kompanija treba donositi posredne koristi nacionalnoj ekonomiji, osim profita, te da je istrajavanje na greškama, kao što je slučaj sa Montenegro Airlinesom, štetno za društveno-ekonomski razvoj.

Podijelite ovu objavu: