Kostić: Smanjenje razlike između bruto i neto zarade značajan podsticaj privredi, manjak fonda PIO moraće biti alimentiran

Kostić: Smanjenje razlike između bruto i neto zarade značajan podsticaj privredi, manjak fonda PIO moraće biti alimentiran

Izvor: MediaBiro

Izvor: MediaBiro

Premijer Milojko Spajić juče je najavio da će prosječna bruto zarada biti najniža, a neto zarada najviša u regionu, te da će razlika između njih biti mnogo manja nego što je sada.

Ova najava bi za predsjednika Crnogorskog udruženja poslodavaca – Vasilija Kostića, trebala biti podsticaj privredi, s obzirom da može predstavljati i značajno smanjenje opterećenja poslodavca.

Imajući vidu da su troškovi rada u Crnoj Gori dugo vremena među najvišim u regionu, ovo bi bio značajan podsticaj. Da li će se to desiti i kakve će imati posljedice po fondove u Crnoj Gori, ostaje da se vidi. Ukoliko smanjite doprinos za penzijsko osiguranje, onda je sigurno da će nedostajući prihodi za taj fond morati biti alimentirani, s obzirom da funkcioniše po sistemu međugeneracijske solidarnosti. Ostaje da vidimo kako i na koji način će biti umanjeni troškovi po osnovu rada crnogorskim poslodavcima.

Kako kaže, bez konkretnih najava iz Vlade ne može se govoriti ni da li će penzioni fond biti ukinut. Najava da će razlike bruto i neto zarade biti minimalne, mogu značiti da će ono što čini tu razliku biti ukinuto ili smanjeno.

Šta će biti od toga, vidjećemo. U svakom slučaju, javiće se potreba za finansiranjem fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, jer će taj manjak morati biti nadoknađen. Da li po osnovu poreza, opštih, direktnih ili indirektnih, ostaje da se vidi.

Podijelite ovu objavu: