Kostićeva izjava za televiziju Prva TV

Kostićeva izjava za televiziju Prva TV

Prof.Dr. V. Kostić

Predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca i ekonomski analitičar Vasilije Kostić dao je izjavu za TV Prva povodom aktivnosti budžetske inspekcije.

Tom prilikom, Kostić je istakao da je budžetska inspekcija formirana 2014. godine sa zadatkom suzbijanja nepravilnosti i prevara, kao i zaštite zakonitog i namjenskog trošenja budžetskih sredstava. Međutim, do nedavno je ova inspekcija funkcionisala samo formalno, zbog čega je krajem marta, Ministarstvo finansija najavilo strožiju i češću kontrolu.

Kostić je podržao postojanje ove službe i naglasio njenu važnost, ali je izrazio skepsu u pogledu njene efikasnosti i nezavisnosti od politike. On je ukazao na potrebu za disciplinom i kontrolom trošenja sredstava u skladu sa predviđenim budžetskim pozicijama. Pored toga, Kostić je naglasio neophodnost sankcija za kršenje pravila, ali je primijetio da sankcije često izostaju iz različitih razloga.

Neophodna je disciplina i kontrola trošenja sredstava u iznosima koji su predviđeni određenim budžetskim pozicijama. Osim toga, nama je neophodna i sankcija za bilo kakvo odstupajuće ponašanje, međutim takva sankcija često izostaje.

Kostićev stav odražava zabrinutost stručne javnosti za transparentnost i odgovornost u upravljanju javnim finansijama, te potrebu za kontinuiranom i nezavisnom kontrolom kako bi se osigurala zakonitost i namjensko korišćenje budžetskih sredstava.

Podijelite ovu objavu: