Kostić: Podaci o rastu BDP ohrabruju, ali istovremeno ukazuju na potrebu kreiranja boljeg poslovnog ambijenta

Kostić: Podaci o rastu BDP ohrabruju, ali istovremeno ukazuju na potrebu kreiranja boljeg poslovnog ambijenta

Vasilije Kostić, foto: Media Biro
Vasilije Kostić, foto: Media Biro

Vasilije Kostić, foto: Media Biro

Podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda od 4,4% u prvom kvartalu 2024. godine donose ohrabrenje u pogledu ekonomske stabilnosti, ali istovremeno naglašavaju neophodnost suočavanja sa brojnim izazovima i potrebom za unapređenjem poslovnog ambijenta radi dodatnog podsticanja domaće privrede.

Naši ekonomski rezultati reflektuju rastući spoljnotrgovinski deficit i potrebu za finansijskim podrškama, što su ključni izazovi sa kojima se suočavamo. Važno je da podsticaji domaćoj proizvodnji i turizmu budu ciljano usmjereni kako bismo poboljšali performanse ekonomije u narednom periodu.

Još jednom je važno napomenuti da Vlada Crne Gore intenzivira napore u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja koje će podržati dugoročni ekonomski rast zemlje.

Efikasna državna i lokalna administracija, jednostavan i transparentan poreski siste, te konstruktivan dijalog sa poslodavcima o ključnim reformama trebaju biti prioriteti svake Vlade koja teži jačanju crnogorske ekonomije.

U svijetlu najavljenih reformi, CUP poziva Vladu da Fiskalnu strategiju, ključni dokument za budući srednjoročni period, učini dostupnom javnoj raspravi, kako bi stručna javnost i privrednici mogli doprinijeti oblikovanju mjera koje će biti od ključnog značaja za dalji razvoj ekonomije.

Bez otvorenog dijaloga i partnerskog odnosa ne možemo očekivati stvaranje kvalitetnog poslovnog ambijenta koji će podržati sveobuhvatan razvoj crnogorskog društva.

Pozivamo na partnerstvo Vlade i poslodavaca, kako bi se osigurali stabilni uslovi poslovanja i uklonile prepreke koje limitiraju dalji ekonomski prosperitet Crne Gore.

Podijelite ovu objavu: